Zoek
Zoek

Niels is Lead Cloud Architect bij Intermax

"Voor onze technologie kom ik mijn bed uit"

Niels leidt het ‘IaaS’ team. In dat team zit nu, met de ‘Intermax Cloud Academy’-deelnemers meegerekend, een man of tien. Het zijn voornamelijk Cloud Engineers en Cloud Architecten. Niels zelf werkt al 17 jaar bij Intermax en is ooit begonnen als afstudeer stagiair. Hij is actief onderdeel van zijn team en probeert met zijn rol ‘hiërarchische toestanden’ te voorkomen: ‘Ik wil graag ‘one of the guys’ blijven!’

Groepsfoto Intermax collega's staand drie mannen
Zijn er op dit moment binnen jouw team veel vacatures?

Laat ik het zo zeggen, ik ben altijd op zoek naar nieuw aanstormend talent. Mensen met Hbo/Wo werk- en denkniveau, die op één of andere manier gepassioneerd zijn over ons vakgebied en/of er tegelijkertijd misschien nog helemaal geen ervaring mee hebben. Ik zoek een match waarbij ik het gevoel krijg; ‘dat is iemand waar we heel ver mee kunnen komen, iemand die echt bij ons team past’.

Geen slimme Mbo’ers?

Dat kan zeker, maar dan beschikken ze waarschijnlijk alsnog over Hbo werk- en denkniveau. Wij werken veel voor klanten waarbij niet direct duidelijk is wat er precies nodig is. Ik ben echt op zoek naar mensen die snappen waarom bepaalde vragen worden gesteld en wat de vraag is achter de vraag. Mensen die zaken in een breder perspectief kunnen plaatsen. Dat vereist net iets meer vaardigheden zoals doortastend zijn. Ik zoek bijvoorbeeld ‘junior Infrastructure Engineers’. Van een aantal junior collega’s weet ik nu al; ‘deze collega’s gaan van grote toegevoegde waarde zijn voor Intermax, zij passen goed bij onze organisatie’.

Hoe zijn jullie als bedrijf dan?

Dat komt in de basis goed tot uiting in onze kernwaarden; betrokken, transparant en nieuwsgierig. Onze mensen brengen dat allemaal met zich mee. Wij zitten hier om onder andere ziekenhuizen in de lucht te houden en daar past geen 9 tot 5 mentaliteit bij. Het is echt niet zo dat je elke avond aan het werk bent, maar je moet wel bereid zijn om regelmatig beschikbaar te zijn buiten de reguliere kantoortijden.

Hoe ben je het vak ingerold?

Mijn ouders zijn in mijn tienerjaren begonnen met een computerwinkel. Daar was ik nauw bij betrokken. Zo hielp ik onder andere mee met allerlei veel voorkomende werkzaamheden als het repareren van computers, assemblage, administratie, het verzorgen en up to date houden van de prijslijsten en het helpen van klanten. Ik heb daar een hoop geleerd en daardoor veel kennis opgedaan over ondernemerschap. In het begin vroegen klanten nog: ‘Is de ‘baas’ er ook?’, maar later vroegen ze voornamelijk ‘Is ‘Niels’ er ook?’ Haha! Uiteindelijk heb ik Hbo Technische Informatica gestudeerd. Mijn afstudeerstage bij Intermax in 2004 ging over computervirtualisatie. Dat bestond toen nog maar net. Ja, en nu is alles wat we doen eigenlijk gebaseerd op computervirtualisatie. Dat wist ik toen nog ook niet hoor.

"Het is gaaf als je de techniek kent, maar het is helemaal gaaf als je de vertaalslag naar de praktijk kunt maken tijdens gesprekken met de klant."

Je bent als Lead Cloud Architect meewerkend voorman zei je?

Voor onze technologie kom ik mijn bed uit. En dan niet door alleen opgesloten in een hok met IT bezig zijn, maar juist samen met collega’s aan de slag te gaan. Doordat ik de techniek goed snap, in tegenstelling tot sommige ‘klassieke managers’, kan ik een technisch team denk ik goed aansturen. Ik vind de combinatie van techniek en werken met mensen erg leuk. HR-taken zoals vakantieroosters plannen e.d. is wat minder aan mij besteedt, dat moet meer een gedeelde verantwoordelijkheid zijn wat mij betreft. Onze nieuwe agile manier van werken bevalt mij wel erg goed. We nemen niet vanuit een hiërarchisch oogpunt de beslissingen, want dat werkt toch niet voor ons bedrijf. Het loopt optimaler als we collega’s, met dezelfde passie voor het vakgebied, bij elkaar brengen en hen zo goed mogelijk ondersteunen. Bij voorkeur op een open en visuele manier. Dus meer werken ‘met elkaar’ dan de klassieke werkwijze waarbij een manager alle beslissingen neemt.

Ik begreep dat jij ook DJ bent geweest?

Ja! Ik weet niet of jij Locomotion kent in Zoetermeer, maar dat is een discotheek geweest. Het was destijds een van de beste discotheken uit die regio. Tijdens mijn studie ben ik daar DJ geweest. Je had een zaal met housemuziek en er was een soort feestzaal. In die ‘housezaal’ ben ik een paar jaar ‘resident DJ’ geweest. Ja, daar heb ik ook wel wat meegemaakt en veel geleerd. Ik werkte wel op de ‘old-school’ manier met vinyl voor de duidelijkheid! De Cd-spelers waarmee je kon scratchen waren in opkomst toen, maar ik ben opgegroeid als vinyl-DJ. Dus ik heb thuis een hele platencollectie, SL1200 draaitafels en dat soort dingen.  

Wat maakt Cloud Architect als rol zo interessant?

Voor mij 3 redenen. De eerste is dat je als architect, richting de klanten, het meeste het verschil kan maken. Het is gaaf als je de techniek kent, maar het is helemaal gaaf als je de vertaalslag naar de praktijk kunt maken tijdens gesprekken met de klant. Welke oplossingen passen er, of moet er misschien wel een ander soort oplossing komen waar we verder mee aan de slag kunnen? Hier heb je als architect maximaal invloed op. Ten tweede, als een probleem zich voordoet bij bijvoorbeeld een ziekenhuis, dan is dat meestal complex. Vaak gaan er dan meerdere dingen mis. Procedures, menselijk handelen, etc. En dan moet het wel snel worden gefikst. Je moet onder hoge druk in staat zijn het probleem te correleren met kennis en kunde. Wat je weet over die klant? Wat zijn de hoofdzaken en wat de details? Het moment zelf is natuurlijk niet leuk voor een organisatie. Maar als alles is hersteld is er wel een gevoel van voldoening. Je merkt echt dat je ertoe doet. En als laatste is er ook productontwikkeling en innovatie. Kijken naar de nieuwe mogelijkheden. De architecten zijn vaak aanjagers hierin.

Als je in een ziekenhuis komt denk je dan altijd aan je werk?

Ik heb een gezin met 4 jonge kinderen waaronder een tweeling. Gelukkig kom ik privé niet zo vaak in een ziekenhuis, maar toen ik twee jaar geleden naast mijn vrouw op de OK zat tijdens de bevalling van onze tweeling, maakte ik inderdaad wel de grap naar mijn collega’s: ‘even nergens aankomen nu hè’, haha. 

Onze vacatures

Cloud Engineer vacatures bij Intermax